© Powered by SiteSpirit

 

 

Eilanden
Sumatra

Met een lengteas van ongeveer 1800 kilometer is Sumatra één van de grootste eilanden van Indonesië. Dit meest westelijk gelegen eiland wordt opgesierd door uitgestrekte natuurgebieden met grote meren, hete bronnen en ongerept oerwoud. Hier leven onder andere olifanten, tijgers, orang-oetangs, neushoorns, en rafflesia's. Daarnaast zijn er op het eiland reusachtige plantages van tabak en rubber.

Ruggengraat van Sumatra vormt de centraal gelegen vulkanische Bukit Barisan bergrug met zijn 93 toppen. Waaronder de beroemde Krakatau. De bevolking omvat vele rassen, de Achinezen in het noordwesten, de Bataks in de Karo hooglanden, de Minangkabauers in de Padang Hooglanden en de Lampung in het zuidelijke gebied. Allen hebben ze hun eigen geloof, unieke cultuur, leefgewoonten, bouwstijlen en kookkunsten. De infrastructuur van Sumatra is niet zo goed. Het land is slechts te bereizen via de enige goede weg die het rijk is: de Trans-Sumatra Highway.


Noord-Sumatra

De grootste attractie van Noord-Sumatra is zonder twijfel het Tobameer. Dit prachtige blauwgroene kratermeer, met in het midden het schiereiland Samosir, vormt het hart van de Batak Hooglanden. Vanuit Medan is het Tobameer eenvoudig te bereiken via een prachtige route langs vele rubber-, palmolie-, en tabaksplantages. Vanuit Medan kan tevens het Orang-oetang reservaat Bohorok, worden bezocht. Gelegen in het natuurreservaat Gunung Leuser. Hier worden jonge orang-oetangs getraind om weer zelfstandig in het regenwoud te kunnen leven.
 
Aceh, de provincie ten Noorden van Medan is streng Islamitisch. Toeristen waren hier lange tijd niet welkom. De laatste jaren is dit aan het veranderen.


West-Sumatra

Dit gedeelte van Sumatra heeft een prachtig bergachtig landschap met vele diepe meren, zoals het meer van Maninjouw. Hier leven de Minangkabauers die zeer veel bekendheid genieten vanwege hun matriarchale maatschappij, geloof en pittige keuken.
Er zijn vele excursiemogelijkheden rondom het voormalig Hollands stadje Bukittinggi.
 
Op het eiland Nias, ter hoogte van Sibolga aan Sumatra's westkust, vindt men nog resten van een megalithische cultuur. Deze wordt gekenmerkt door de grote stenen monumenten. Op Nias staat het toerisme momenteel nog in de kinderschoenen.


Zuid-Sumatra

Dit vlakkere gedeelte van Sumatra wordt ook wel de provincie van de negen lange rivieren genoemd. Er is een levendige export in tin, hout, olie en rubber. Voornamelijk via de hoofdstad Palembang. Op toeristisch gebied heeft dit gedeelte van Sumatra echter niet veel te bieden. Het grootste gedeelte aan de oostkust is bedekt met onherbergzame mangrovemoerassen en veengronden, het favoriete leefgebied van de malariamug. De routes die afgelegd moeten worden tussen de diverse overnachtingplaatsen zijn lang, en de accommodaties voldoen nog niet aan onze westerse normen. Interessant is het natuurreservaat Way Kambas in het uiterste zuiden. Hier leven tijgers, olifanten en zwijnen nog in het wild.
 
Sumatra is vooral interessant voor wie houdt van natuur en cultuur. Zoals vormen van geloof, diverse bouwstijlen en levensgewoonten.


Java

Java is het dichtstbevolkte van de vier Sunda eilanden. Het is ruim 1100 kilometer lang en heeft een populatie van ongeveer 120 miljoen inwoners. De hoofdstad van Java - én van de gehele Archipel - is Jakarta, gelegen op het westelijke gedeelte. De infrastructuur van het eiland is uitstekend, wat het reizen eenvoudig maakt.


West-Java

West-Java strekt zich uit van de westkust tot aan de stad Cirebon. Het biedt vele bezienswaardigheden. Zoals het natuurreservaat Ujung Kulon, de haven Sunda Kelapa te Jakarta, de Puncakpas, vele theeplantages, de Tangkuban Perahu berg met zijn warme geisers, een schitterende kustlijn in het zuiden en de hooggelegen stad Bandung met zijn mooie bouwwerken van vroeger.


Midden-Java

Yogyakarta is een van de aantrekkelijkste steden van Midden-Java. Het is, net als het nabij gelegen Solo, een hofstad en een centrum op het gebied van de Javaanse cultuur. Een bezoek aan een batikkerij, een zilversmid, een Ramayana dansvoorstelling of gamelan orkest mag dan ook eigenlijk niet overgeslagen worden. De belangrijkste cultuurmonumenten, zoals de tempels Borobudur en Prambana, zijn vanuit Yogyakarta gemakkelijk te bereiken.


Oost-Java

Oost-Java is een gebied met een gemiddeld wat vlakker terrein. Kilometerslang liggen er vruchtbare rijstvelden. De provincie hoofdstad is Surabaya. Een nachtelijke tocht naar de Gunung Bromo (2392 meter hoog) gelegen in het Tenger gebergte, is een van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan dit gebied. De zonsopkomst hier wordt één van de mooiste ter wereld genoemd. Verder naar het Oosten is ook het plaatsje Kalibaru, te midden van de koffieplantages, een bezoek meer dan waard. Vanuit het nabij gelegen plaatsje Ketapang kan men bovendien met de ferry oversteken naar Bali. Java is vooral geschikt voor de cultuurzoekers. De enorme bevolkingsdichtheid zorgt ervoor dat Java niet zoveel ongerepte natuur te bieden heeft als Sumatra, maar des te meer cultuur. Wie Indonesië voor het eerst aandoet, mag Java dan ook beslist niet missen.


Bali

Bali, het eiland der Goden. Gescheiden door een smalle zeestraat, ligt het slechts op korte afstand van de oostkust van Java. Desondanks lijkt Bali een geheel andere wereld.
 
In tegenstelling tot de rest van Indonesië, overheersende hier het Hindoeïsme als godsdienst. Het is mede de oorzaak van de unieke mystieke uitstraling van Bali. Wie in cultuur geïnteresseerd is, ziet de invloed van het Hindoeïsme terug in het dagelijkse leven, maar ook in dansstijlen, symbolieken, ceremonieën, de vele begenadigde artiesten en Hindoegoden. Offertjes midden op een voetpad of voor de winkeltjes, bedoeld om de Goden gunstig te stemmen, zijn op Bali eerder regel dan uitzondering. Zelfs op de meest toeristische plaatsen blijken de Balinezen in staat hun cultuur en gewoonten onverstoorbaar voort te zetten. Toeristen kunnen hierdoor alle genoegens van de bekende badplaatsen beleven, terwijl zij tegelijk de landelijke charme van het Bali van eeuwen geleden kunnen ervaren.
 
De natuur op Bali is afwisselend. Ten noorden van de vulkanische bergketen met zijn bergmeren bevindt zich een gebied met vruchtbare akkers. In het midden van Bali zijn de mooiste rijstvelden te vinden. De toeristen verblijven voornamelijk aan de zuidkust. In Kuta, Legian, Sanur en Nusa Dua, waar de stranden wit en de golven hoog zijn.

Wie echter geen uitstapjes onderneemt, mist een hoop. Want vanuit deze kustplaatsjes zijn de meeste bezienswaardigheden namelijk gemakkelijk te bereiken. Zoals de vulkaan Batu, de moedertempel van Besakih, Tanah Lot en het kunstenaarsdorp Ubud. Voor verdere informatie over Bali verwijzen wij u naar de strandvakanties. Bali is een eiland met vele mogelijkheden. Lekker luieren aan één van de tropische stranden, duiken en snorkelen óf genieten van één van de vele excursiemogelijkheden.