© Powered by SiteSpirit

 

 

Praktische informatie
Praktische informatie

Kleding

Gezien het klimaat is het aan te raden dunne katoenen kleding mee te nemen. Een dunne jas of vest voor 's avonds en voor in de soms extreem gekoelde hotels, restaurants en winkelcentra is wel aan te raden. Wie een moskee, tempel of kerk bezoekt dient zich correct te kleden, mannen een lange broek en vrouwen geen doorzichtige kleding. Wanneer u een tocht in de bergen gaat maken mag een warme trui niet ontbreken. Voor tochten door de jungle zijn degelijke waterafstotende bergschoenen vereist.

Reisdocumenten


Voor een bezoek van maximaal drie maanden met een paspoort dat na vertrek uit MaleisiŽ nog een halfjaar geldig is, is geen visum vereist. Voor Sarawak en Sabah geldt een maximale verblijfsduur van 1 maand.

Geld


De munteenheid is de ringit (RM) deze is gekoppeld aan de US$. Dit betekent wanneer de US$ stijgt of daalt ten opzichte van de Euro, de RM dit ook doet. Geldige creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels, restaurants en hotels. Pinautomaten zijn in de meeste steden aanwezig net als wisselkantoren, deze hanteren veelal een betere koers dan de banken voor uw contant geld. Neem gewoon euro's mee en koop niet van tevoren vast ringit's. Travellercheques worden geaccepteerd bij banken, wel moet u zich dan legitimeren met uw paspoort.

Gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht voor reizigers naar MaleisiŽ. Wel wordt een aantal injecties aangeraden, raadpleeg hiervoor uw huisarts of de plaatselijke GG&GD. Laat u tevens adviseren over de samenstelling van een gedegen reisapotheek.

altaar.jpg

Electriciteit

De stroomspanning bedraagt 220 volt. De stopcontacten zijn driepolig. Voor apparaten die niet uit MaleisiŽ komen heeft u een adaptor nodig.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil bedraagt in de winter 7 uur en in de zomer 6 uur later.

Prijzen en fooien

In de meeste winkels worden vaste prijzen gehanteerd. Op markten en kleinere winkels met souvenirs is het gebruikelijk over de prijs te onderhandelen. In taxi's zonder meter en de zgn. "trishaw's" (fietstaxi's) wordt ook onderhandeld. In de meeste hotels en restaurants wordt een overheids- en een bedieningstoeslag berekend, u bent dus niet verplicht een fooi te geven. Het is echter wel gebruikelijk en wordt gewaardeerd. Gidsen verwachten een fooi te krijgen. Voor het overige volstaat "dank u" (terima kasih) en een glimlach.

Eten en drinken


De meest populaire keukens zijn de Maleisische, de Chinese en de Indische. De westerse keuken is in opmars en de bekende fastfoodketens zijn alom vertegenwoordigd. Hoewel het water uit de kraan meestal drinkbaar is, is het toch aan te raden mineraalwater uit flessen te drinken, dit is lekkerder en veiliger.

tempel op het strand.jpg