© Powered by SiteSpirit

 

 

Over MaleisiŽ
Malaysia, Truly Asia

authentieke huifkar 2.jpg

Met hun slagzin "Malaysia, truly Asia" willen de Maleiers onder meer zeggen dat hun land een smeltkroes is van allerlei verschillende bevolkingsgroepen uit AziŽ. Deze bestaat voornamelijk uit Maleiers, Chinezen, IndiŽrs, de Orang Asli (de oorspronkelijke junglebewoners) en Filipino's (vooral in de staat Sabah). Door deze verscheidenheid aan mensen heeft MaleisiŽ naast een prachtige natuur ook een groot cultuuraanbod. Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid- Chinese zee. West-MaleisiŽ, een schiereiland tussen Thailand en Singapore en Oost-MaleisiŽ, bestaande uit de staten Sabah en Sarawak. De officiŽle taal is bahasa Malayu. In West-MaleisiŽ spreken de meeste mensen ook erg goed engels, dit in tegenstelling tot Oost-MaleisiŽ waar het engels minder gebruikelijk is.

West-MaleisiŽ


Is het economische en politieke centrum van MaleisiŽ. Het heeft naast drukke steden, koele hooglanden, ongerepte regenwouden en uitgestrekte verlaten stranden ook een groot aantal eilandjes voor de west- en oostkust liggen. Deze eilandjes worden vooral gebruikt als uitvalsbases voor onderwatersporters. De infrastructuur in West MaleisiŽ is van een erg hoog niveau wat dit land ook aantrekkelijk maakt voor een fly&drive vakantie.

Oost-MaleisiŽ

Is een dunbevolkt gebied met miljoenen jaren oude regenwouden, brede rivieren, het grootste grottenstelsel ter wereld de "Mulu Caves" en de hoogste berg van Zuidoost AziŽ; Mount Kinabalu. Oost MaleisiŽ ligt op het eiland Borneo. Het grootste deel van Borneo, Kalimantan behoort bij IndonesiŽ en in de deelstaat Sarawak ligt het oliesultanaat Brunei omsloten. In tegenstelling tot West MaleisiŽ is het reizen hier heel wat minder comfortabel, de wegen zijn veelal niet geasfalteerd en alleen door Sabah loopt een klein treinennet. Grote delen van Borneo zijn alleen per vliegtuig bereikbaar. Reizen per boot over de vele grote rivieren vormt een goed en vaak noodzakelijk alternatief.

Klimaat


MaleisiŽ is een tropisch land en heeft zodoende een warm en vochtig klimaat. Het gehele jaar door blijft de temperatuur vrijwel gelijk; gemiddeld 27 ļC. MaleisiŽ wordt ook wel eens "Land beneath the Winds" genoemd, het land waar de moessonwinden elkaar ontmoeten. De noordoostmoesson, die van november tot maart zijn kracht laat voelen, zorgt voor wind en regenbuien aan de oostkust van West-MaleisiŽ en in Sabah. De rest van het jaar waait de zuidwestmoesson, deze is bij het bereiken van MaleisiŽ veel minder hevig en heeft zijn meeste water dan al verloren.


batik schilderen.jpg

Karakteristieken

MaleisiŽ is een parlementaire democratie en bestaat uit 13 deelstaten. Negen van deze staten hebben een sultan aan het hoofd staan, deze sultans komen om de vijf jaar bij elkaar om een nieuwe koning te kiezen. De vier andere staten hebben een gouverneur als leider. - In de regenwouden, ongeveer 46 procent van het landoppervlak, leeft een ontzagwekkende diversiteit aan flora en fauna. Naar schatting komen er meer dan 15.000 soorten bloeiende planten en 185.000 diersoorten voor. - Het land maakt de laatste jaren, vooral vergeleken met andere landen uit Zuidoost AziŽ, een enorme economische bloei door. - Vooral in de deelstaat Malakka zijn nog veel tekenen terug te vinden van de vroegere overheersing door de Portugezen en de Nederlanders. In die tijd is er een Euraziatische gemeenschap ontstaan, waardoor er nog veel mensen zijn met namen als bijv. da Silva en da Souza. - Hoewel de islam de officiŽle godsdienst van MaleisiŽ is en bijna 53 procent van de bevolking dit geloof belijdt, garandeert de grondwet volledige vrijheid van godsdienst. Naast de islam kennen het boeddhisme (Chinezen en Thai), hindoeÔsme (Chinezen en IndiŽrs) en het christendom (vooral op Borneo) ook veel aanhangers. - Naast de traditionele bouwkunst kent MaleisiŽ ook ultramoderne architectuur. Waarvan de "Petronas Twin Towers", de luchthaven KLIA en de gloednieuwe hoofdstad Putrajaya voorbeelden zijn.